Csak előrendelhető
Api-Bioxal 62 mg/ml oldat 500 ml
Api-Bioxal 62 mg/ml oldat 500 ml

Api-Bioxal 62 mg/ml oldat 500 ml

Termékkód: E202301
Súly / db 525 gr
Vonalkód: E202301
Márka: Api-Bioxal
Kiszerelés: 1 db
Csak előrendelhető
Általános
Mennyiségi egység
500
Faj
méh
Mértékegység
ml
Gyógyszer
Hatóanyag
Oxálsav-dihidrát
AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE
API-Bioxal 62 mg/ml oldat méhkaptárban történő alkalmazásra A.U.V. Oxálsav-dihidrát

HATÓANYAGOK ÉS EGYÉB ÖSSZETEVŐK MEGNEVEZÉSE
Egy ml készítmény tartalmaz: Hatóanyagok:Oxálsav-dihidrát 62 mg (megfelel 44,2 mg oxálsavnak) Segédanyagok:Glicerin (INN: glycerol) Víz, tisztított Tiszta, színtelen-világossárga oldat

JAVALLAT(OK) Mézelő méh (Apis mellifera) Varroa destructor okozta varroózisának kezelésére

ELLENJAVALLATOK
A készítmény hatékonyságát a fiasítás jelenléte jelentősen csökkenti, ezért a készítmény alkalmazása ebben az időszakban nem javallott.

MELLÉKHATÁSOK
A családokat kis mértékben megzavarhatja a kezelés, enyhén izgatottakká válhatnak. A készítménnyel történt kezelést követően nagyobb számban fordulhat elő a kifejlett egyedek elhullása. Ha bármilyen mellékhatást észlel, még ha az nem is szerepel ebben a használati utasításban, vagy úgy gondolja, hogy a készítmény nem hatott, értesítse erről a kezelő állatorvost!

CÉLÁLLAT FAJ(OK Mézelő méh (Apis mellifera)

ADAGOLÁS, ALKALMAZÁSI MÓD(OK) CÉLÁLLAT FAJONKÉNT Méhkaptárban való alkalmazásraA készítményt csurgatással kell alkalmazni, az alábbiak szerint: A bontatlan csomag felnyitása csak megfelelő védőöltözetben (védőálarc, kesztyű és szemüveg) történjen. Egyszeri kezelést kell végezni, melynek során 5 ml oldatot kell becsepegtetni a méhekkel takart léputcák közé, egy adagoló fecskendő segítségével. A kaptáranként alkalmazható maximális adag 50 ml. A kezelés évente legfeljebb 2 alkalommal végezhető (télen és/vagy tavasszal-nyáron).

A HELYES ALKALMAZÁSRA VONATKOZÓ JAVASLAT
Integrált kártevő (atkamentesítési) program A hatékonyság családonként változhat, az alkalmazás feltételeinek függvényében (fiasítás jelenléte, hőmérséklet, visszafertőződés stb.). Ennek megfelelően a készítmény használata eltérő kémiai osztályba tartozó hatóanyago(ka)t tartalmazó atkaölő készítményekkel felváltva ajánlott, az integrált atkamentesítési program keretén belül, az atkaszám rendszeres ellenőrzése mellett.

ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ(K)
Méz: nulla nap. Nem végezhető kezelés a mézterek jelenlétekor, illetve mézgyűjtés idején

A FEL NEM HASZNÁLT KÉSZÍTMÉNY VAGY HULLADÉKAINAK ÁRTALMATLANNÁ TÉTELÉRE VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK (AMENNYIBEN SZÜKSÉGESEK)
Az állatgyógyászati készítmény nem kerülhet a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba! Kérdezze meg a kezelő állatorvost, vagy gyógyszerészt, hogy milyen módon semmisítse meg a továbbiakban nem szükséges állatgyógyászati készítményeket! Ezek az intézkedések a környezetet védik. A készítmény nem kerülhet természetes vizekbe, mert veszélyes lehet a halakra és más vízi élőlényekre.

KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK
Hűtőben nem tárolható. Fagyástól óvni kell. Az eredeti csomagolásban, szorosan zárva tárolandó, a fénytől és nedvességtől történő megóvás érdekében. Élelmiszerektől elkülönítetten tárolandó! Gyermekek elől gondosan el kell zárni! A közvetlen csomagolás első felbontása után felhasználható: 3 hónapig. Ezt az állatgyógyászati készítményt csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül (EXP) szabad felhasználni! A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

KÜLÖNLEGES FIGYELMEZTETÉS(EK) Különleges figyelmeztetések minden célállat fajra vonatkozóanA megfelelő hatékonyság elérése érdekében a készítményt olyan időszakban kell használni, amikor a családban már nincsen vagy kevés a fiasítás. Az oxálsav nem jut át a viaszon, így nem pusztítja el a fedett fiasításban lévő atkákat és ennek következtében a fiasítás jelenléte jelentősen csökkentheti a készítmény hatékonyságát. Íly módon a készítményttélen kell alkalmazni, vagy olyan időszakban a nyár folyamán, amikor emberi beavatkozás (anya zárkázása) folyamán fiasítás mentes állapot jön létre. A nyári időszakban történő alkalmazás során a legmagasabb hatékonyság úgy érhető el, amikor az anya mintegy legalább 25 napra bezárkázásra kerül, így a család teljes mértékben fiasítás mentessé válik. A szakszerűen elvégzett kezelés ellenére is előfordulhat, hogy a jelentősen fertőzőtt családok nem élik túl egy súlyos varroa fertőzés következményeit. A készítményt a varroa atka elleni integrált védekezés részeként ajánlott alkalmazni, a lehullott atkák számának folyamatos ellenőrzésével A kezelt állatokra vonatkozó különleges óvintézkedések A kezelést mézterek nélkül kell végezni. A méhészet valamennyi családját egy időben kell kezelni a visszafertőződés elkerülése érdekében .A kezelést követő néhány napban a méhcsaládok háborgatása kerülendő! A kezelés során el kell kerülni, hogy a permet az adott évszakban méztermelésre használni kívánt keretekre kerüljön. Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések Az oldat savas kémhatású, ami a bőr, a szem, a száj és a légzőszervek nyálkahártyájának súlyos fokú irritációját okozhatja. A bőrrel történő közvetlen érintkezés, szembe kerülés és belélegzés egyaránt kerülendő. Az állatgyógyászati készítmény előkészítése, alkalmazása során az alábbi egyéni védőfelszerelés viselése kötelező: az európai standard szerinti EN 149 (FFP2 típusú) védőálarc, saválló kesztyű és védőszemüveg. A kezelést követően kezet kell mosni. Minden olyan tárgy/eszköz, amely kapcsolatba került a szerrel, szappanos vízzel lemosandó. Amennyiben a készítmény szembe kerül, nagy mennyiségű folyó vízzel ki kell mosni és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A készítmény belélegzése tilos! A készítmény véletlenszerű belélegzése esetén, friss levegő belélegzése ajánlott! Amennyiben a belélegző személynek légzési nehézségei támadnak, azonnal orvosi segítséget kell kérni és bemutatni a készítmény címkéjét. A készítmény lenyelése esetén, kerülni kell a hányást és orvosi segítséget kell kérni, ezen óvintézkedés leírásának bemutatása mellett. Evés, ivás és dohányzás tilos a termékkel történő munka ideje alatt!
3. Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók Nem alkalmazható a varroózis ellen alkalmazott más atkaölő készítményekkel egyidejűleg. Túladagolás (tünetek, sürgősségi intézkedések, antidotumok) Az ajánlott dózis háromszorosával kezelt méhcsaládoknál jelentősen megnövekedett az elhullás. Ezen túlmenően a készítmény túladagolása csökkentheti a családok áttelelési arányát, a méhanya elvesztését okozhatja és visszaeshet a tavaszi fejlődés. InkompatibilitásokKompatibilitási vizsgálatok hiányában ezt az állatgyógyászati készítményt tilos keverni más állatgyógyászati készítménnyel.

Állatorvosi vény nélkül kiadható.

Kiszerelés: 500 ml